Norbertus met de wereldberoemde fotograaf Robert Whitaker.

Whitaker is verantwoordelijk voor de omstreden ‘butcher‘-foto van de Beatles, waarop de vier mannen gehuld in witte jassen afgetrokken ledematen van poppen en stukken vlees vasthouden. De huisfotograaf en vriend toerde jaren met The Beatles en legde hun werk en privéleven vast.

Na het uiteenvallen van de Britse groep werkte Whitaker onder meer voor de band Cream, zanger Mick Jagger en de Spaanse schilder Salvador Dali.
Robert Whitaker is erg onder de indruk van het werk van Norbertus en noemt hem een groot en snel groeiend talent.

--------------------------------------------------------
 
Ivo de Lange (IQ) en Hans Wiegel in het Zwolse atelier.

--------------------------------------------------------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ook voor schilderclinic. schilderclinnics. schilderworkshop. bedrijfsuitje. personeelsuitje. verjaardagsfeest. vrijgezellenfeest. "dagje uit". schilderles. schilderlessen. teambuilding in amersfoort. utrecht eo

 

 

schilderclinic schilderclinnics schilderworkshop amersfoort utrecht bedrijfsuitje personeelsuitje verjaardagsfeest vrijgezellenfeest "dagje uit" schilderles schilderlessen schilderclinnic schilderclinnics teambuilding

 

 

Nieuws


Hele huis wordt kunstwerk

DEN HAAG -  De Amersfoortse kunstschilder Norbertus (53) pauzeert even bij het enorme karwei dat hij onder handen heeft. Een monumentaal huisje in de binnenstad van Amersfoort wordt door hem omgetoverd tot gigantisch kunstwerk. Geïnspireerd door Bruegel, Vermeer en Michelangelo maakt hij een kunstwerk van alle vertrekken in het zeventiende-eeuws huisje.
Alle ruimtes worden van thema’s voorzien. Zo is in de keuken een groep feestende heren en dames te zien die zich te goed doen aan rode wijn. „Op de deur van het toilet komt een man die op de pot zit en in de woonkamer krijgt de eethoek het Melkmeisje van Vermeer op de muur, maar dan met een pak volle melk in haar handen en in de andere hoek wordt de kamer met een 3D-effect doorgetrokken”, aldus de enthousiaste Norbertus die zegt dat kunstschilderingen op deze manier niet meer gemaakt worden. „In de gouden eeuw zag je dat nog vaak. Als iemand een neef had die een kwast kon hanteren, werd er al een muur voor vrijgemaakt. Tegenwoordig zie je dat niet meer.”
 

 

 Art giclées van Norbertus bij Praxis

donderdag 25 november 2010 11:50

AMERSFOORT - Sinds 22 november zijn exclusief op de webwinkel van Praxis (
www.praxis.nl) art giclées van de Amersfoortse kunstenaar Norbertus verkrijgbaar. Voorlopig zijn twee kunstwerken voor dit unieke project geselecteerd. Het betreft decoratieve landschappen in aansprekende vrolijke kleuren. Prijs: € 98 per stuk. De kunstwerken zijn met de grootste zorg en op ambachtelijke wijze uitgevoerd op speciaal canvas met de afmetingen van 50 x 50 cm.

,,Een prima initiatief van ArtMarketing.eu en Praxis om mijn werk op deze wijze onder de aandacht van een breed publiek te brengen. Kunst is voor iedereen en zeker niet voorbehouden aan een elite. De giclées zijn voor een zeer schappelijk prijsje binnen het bereik van mensen, die niet zo gauw een galerie binnenstappen. Ik juich dit project dan ook van harte toe", aldus Norbertus.

Kunst in een ivoren toren? Norbertus is er wars van, hoewel zijn schilderijen, zeefdrukken, litho’s en ander werk zijn uitgewaaierd naar prestigieuze galeries, bedrijfsruimten en particuliere verzamelingen in binnen- en buitenland. ,,Ik wil ook graag gezien worden door het grote publiek. Ik zie dit project van Praxis dan ook als een soort Geuzendaad. Het is een beetje schoppen tegen heilige kunsthuisjes, maar wel op een vriendelijke manier. Ik heb daar best plezier in."
Norbertus (Amersfoort, 1958) is een gewild kunstenaar. Al op jonge leeftijd werd zijn teken- en schildertalent ontdekt. Het was al snel duidelijk dat hij ‘de kunst zou ingaan.’ Als invloeden noemt hij de oude meesters, de impressionisten, Cobra en latere stromingen. Gaandeweg ontwikkelde hij zijn eigen herkenbare stijl. Opvallend is zijn rijke, bijna Zuid-Amerikaanse kleurgebruik. Zijn werken, veelal landschappen en dorpsgezichten, hebben een vrolijke uitstraling, met felle kleurcontrasten en verticale lichtbundels. Kunstzinnig, decoratief en geschikt voor elk interieur. Geïnteresseerde particulieren en bedrijven kunnen bij Norbertus ook terecht voor workshops en schilderclinics. (meer info:
www.norbertus.org)  

Kunst in tijden van recessie. Norbertus maakt als positief ingesteld kunstenaar van de nood een deugd en haalde twee jaar geleden met een ludieke actie de internationale pers, inclusief The New York Times. Hij koppelde toen de verkoopprijs van zijn schilderijen aan de Dow Jones-index. Als ijkpunt nam Norbertus een notering van 10.000 punten. Zakte de index naar bijv. 8500, dan kreeg de koper een korting van 15 procent. ‘Ik ben helemaal klaar met het negatieve nieuws over de financiële crisis,’ liet hij destijds weten. ‘Ik geloof heilig in een zonnige toekomst. Als de Dow naar 5000 punten zakt, verkoop ik mijn schilderijen gewoon voor de helft van de prijs.’
De actie is intussen beëindigd; de Dow staat inmiddels boven de 11.000.

--------------------------------------------------------

 

Bouwmarkten gaan in kunst

door Martijn Koolhoven
Het kabinet Rutte, dat 200 miljoen euro wil bezuinigen op de subsidies voor kunstenaars, krijgt steun uit onverwachte hoek. Een groeiende stroom kunstenaars verklaart zich fel tegenstander van gesubsidieerde kunst: "Kunst is voor de massa en niet voor de elite".

Om de daad bij het woord te voegen heeft het bureau Art Marketing uit Wormerveer de bouwmarkten Gamma, Karwei en Praxis enthousiast gemaakt om een eigen kunstgalerij te openen. Art Marketing werkt met enkele honderden kunstenaars, die geen cent subsidie ontvangen.Van hun kunstwerken worden reproducties gemaakt. per week melden zich spontaan zo’n acht kunstenaars aan om mee te doen.

In plaats van de duizenden euro’s die consumenten kwijt zijn in de exclusieve kunstgaleries, wordt de kunst in de bouwmarkten aangeboden voor prijzen tussen de 9,95 euro en de 500 euro.

Webwinkel

Praxis begint zelfs een webwinkel voor de verkoop van kunst. „ We zien een duidelijke verschuiving van de galeries naar de winkelketens als het gaat om de verkoop van kunst”, aldus Theo Haksteen, directeur van Art Marketing. „ De doelstelling is om betaalbare kunst bij veel mensen te krijgen. Iedereen heeft recht op kunst. Geen fake kunst uit het Verre Oosten, maar van echte Nederlandse kunstenaars”.

Kunstenaar Lony Wing bijt het spits af in de Praxis bouwmarkten en zijn collega Norbertus uit Amersfoort heeft de primeur in de webwinkel van Praxis. „Een prima actie”, meent Norbertus. „ Kunst is voor iedereen en niet voorbehouden aan een elite. Ik zie het project met de Praxis als een soort geuzendaad. Het is een beetje schoppen tegen de heilige kunsthuisjes, maar wel op een vriendelijke manier. Ik heb daar wel plezier in”.

Een groep kunstenaars levert ook al kunstwerken via Art Marketing aan ketens als Blokker, Leen Bakker en Marskramer. Of kunstenaars, die hun werken gaan aanbieden op bouwmarkten, het risico lopen dat hun originele werk minder waard wordt, is maar de vraag. „Wat is kunst waard?” zo kaatst Haksteen terug. Als voorbeeld noemt hij een klant van Blokker, die daar onlangs een kunstwerk aanschafte voor de prijs van 29,95. Hij bood het kunstwerk kort daarna voor taxatie aan het gerenommeerde veilinghuis Christie’s, die de waarde van dezelfde zeefdruk schatte op 600 euro.

--------------------------------------------------------

 

 

Schilder Norbertus bij Culinarist

Foto: Theo Zuurman
 
zondag 3 oktober 2010 00:00
HOEVELAKEN - De Amersfoortse kunstenaar Norbertus schildert op zaterdagmiddag 9 oktober in het Kookatelier 'Culinarist' te Hoevelaken bij topkok Ruud Jansen. Beiden zijn geboren Keistedelingen en bekenden in het Amersfoortse culinaire wereldje.

De Amersfoortse Kunstschilder Norbertus en de Hoevelakense Topkok Ruud Jansen hebben één ding gemeen: een kleurrijk pallet. Daar waar de Topkok met alle kleuren van het culinaire pallet speelt, mengt de 'ambassadeur van de kleur' acrylverf tot een rijk kleurgebruik. Norbertus zegt van zichzelf dat hij in hart en nieren een Bourgondiër is en Ruud wil zijn gasten vooral laten genieten. Het is dus niet zo verwonderlijk dat deze kunstschilder een gastoptreden verzorgt tijdens de open dag kookatelier 'Culinarist' op zaterdagmiddag 9 oktober.

Het kleurrijke pallet is niet de enige overeenkomst, beiden zijn in de Keistad geboren en goede bekenden in het Amersfoortse culinaire wereldje. Tijdens de open dag zal Norbertus op een Big Green Egg, de Rolls Royce onder de barbecues, een wildtafereel schilderen. ,,Snelschilderend komt er een tafereel van wilde oesters, kreeften, biefstukken en kazen op, waar men de vingers bij af zal likken'', blikt Norbertus vooruit, terwijl hij geniet van een glas Don Cristóbal Chardonnay. ,,Deze fruitige wijn uit Argentinië past uitstekend bij een hertenrollade die dan op de Winter Barbecue gaat en waar lekker van geproefd kan worden'', vult Jansen aan.
De gratis open dag kookatelier 'Culinarist' is zaterdag 9 oktober van 12.00-17.00 uur aan de Drs. W. van Royenstraat 11a te Hoevelaken. Meer informatie:
www.culinarist.nl en www.norbertus.org.

Foto: Norbertus, in zijn atelier/galerie aan 't Havik, zal als gast optreden in kookatelier 'Culinarist' te Hoevelaken op zaterdagmiddag 9 oktober.

--------------------------------------------------------
Phoenix seizoenbier als kunstobject
 
maandag 26 april 2010
AMERSFOORT - De nieuwe bierbrouwer Phetradico Bieren afficheert zich met de vier seizoenen van de lokale kunstschilder Norbertus 'opvallend anders'. Op 21 april 2010 werd het Phoenix Lentebier als primeur van deze seizoenen bierlijn gelanceerd. Dat voor de marketing samenwerking is gezocht met de Amersfoortse kunstenaar Norbetus maakt het een bijzonder moment. De schilderijen van Norbertus van de vier seizoenen zijn op een fraaie manier verwerkt in het etiket en de affiches van de brouwerij. De presentatie van het Phoenix Lentebier in het atelier van de schilder aan de Havik 33 in Amersfoort vond plaats in aanwezigheid van vele genodigden. Het pand van het atelier is de locatie van het Amersfoortse Gilde van Bierbrouwers.
Het Phoenix Lentebier is een volmout amberkleurig bier dat vol van smaak met een EBU32 goed gehopt is. Het eerste bier is beperkt beschikbaar. Dat doet het altijd goed om het een succes te laten worden. Phetradico Bieren is gevestigd in Hoogland en wordt geleid door Onno Kleefkens. De naam is afgeleid van Phoenix Trading Company en bestaat vanaf 2010. De relatie tussen de brouwer en kunst is ook terug te vinden in het logo van de brouwerij met de vuurvogel die is ontworpen door de graficus N.P. de Koo begin vorige eeuw. Ook de onderliggende basis van het etiket is ontworpen door deze graficus.
 

--------------------------------------------------------

 

 

--------------------------------------------------------

Expositie van kunstschilder Peter Meijer in Atelier Norbertus
Van donderdag 20 augustus tot zondag 30 augustus 2009 exposeert de succesvolle kunstenaar Peter Meijer in Galerie Norbertus aan het Havik 33-35 in Amersfoort. De expositie wordt gehouden in samenwerking met IQ Kunstuitleen en Verkoop uit Zwolle.
De opening van de expositie zal plaatsvinden op vrijdag 20 augustus van 17.00 – 20.00 uur. Enkel op deze avond wordt 10% korting gegeven op elk kunstwerk! Op deze expositie zullen een groot aantal originele werken alsook zeefdrukken aanwezig zijn.

Het uitgangspunt en de motivatie om te schilderen zijn voor Meijer (1953) in de loop der jaren altijd even sterk gebleven. Het zoeken naar een equivalent in vorm, beeld en kleur voor de emoties en de indrukken die de alledaagse werkelijkheid bij hem oproepen, blijft hetzelfde.
Openingstijden:
Donderdag 20 t/m zondag 30 augustus: 10.00 – 17.00 uur
Opening vrijdag 21 augustus: 17.00 – 20.00 uur
www.norbertus.org
www.iq.nl
Galerie Norbertus
Havik 33-35
3811 EX Amersfoort
06 – 46 10 45 01
Bron: Weekblad Amersfoort, 14 augustus 2009

 

 

Expositie vijftal bij Galerie Sous-Terre

zaterdag 24 januari 2009

LITHOIJEN - Galerie Sous-Terre in Lithoijen exposeert tot 9 maart werken van vijf totaal verschillende kunstenaars.

De opening is morgen tussen 13.00 en 17.00 uur. Vandaag is er op dezelfde tijden al een voorbezichting.

De exposanten bij Batterijstraat 2a zijn: Norbertus Verduijn (schilderingen), Peggy Wauters (kleifiguren), Martha Veldthuis (keramiek), Lia de Craen (schilderingen) en Charlot Cassar (Malteser kustlandschappen).

--------------------------------------------------------

 

The Art of Recession

You might think that an economic recession would be bad news for art collectors. With wages sinking and savings evaporating, you might think art lovers would have difficulty expanding their collections.

Not necessarily. A piece from The Wall Street Journal last week explained that the failure of a number of large banks may put their corporate art collections back on the market on the cheap:

Companies in trouble sell whatever can raise them money, and art collections are but one more asset. Arthur Andersen, the accounting firm brought down by the Enron scandal, for instance, turned two floors of its Chicago offices into a gallery showroom in 2002, selling more than 2,000 art works over a five-day period. In 2006, the New York futures broker Refco Inc., which filed for bankruptcy protection the previous year while under investigation for hiding $430 million in debt, sold 321 photographs for $9.7 million at Christie’s auction house over a three-day period.

And today a Dutch painter named Norbertus announced that he’s pegging his prices to the Dow Jones industrial average. From the press release:

Using the Dow’s level of 10,000 as a benchmark, Norbertus will discount prices for his work when the market goes below 10,000 and increase prices when it goes above 10,000. At a Dow level of 8,500, purchasers will receive a 15% discount on his paintings.

Why would he do this? Norbertus is confident the ride below 10,000 will not last and hopes to send a positive message, “I wholeheartedly believe in the recovery and future of the financial markets.” He is convinced the current crisis originates simply out of sentiment, “The market will turn around as it always has, hence, my willingness to tie my pricing to the Dow Jones.”

Of course, in times of economic downturn, one would expect the prices of nonessential purchases like cultural goods to fall. (Which may explain why Sotheby’s stock price has fallen 72.6 percent over the last year.) But tying your prices to the Dow may be just the right gimmick to attract collectors who are cash-strapped by the liquidity crisis.

Note, of course, that all these things are good for art lovers — and not necessarily for art investors. I’ve seen a couple of stories recently that quote people who say works of art may be a safer place to invest one’s savings than the stock market or even Treasury bonds. But as the George Mason University economist Tyler Cowen wrote in an aside in today’s Times, the market for contemporary art assets may soon “plummet.” A recent article in The Times of London also quoted an art insurance and valuation expert implying that art works should be purchased for their aesthetic, rather than their economic, value: “There is an urban myth that fine art and antiques are recession-proof. This is wrong. This market lags behind the economic cycle by around a year to 18 months. So people should not rely on it.”

-------------------------------------------------------- 

Prijs schilderij gekoppeld aan Dow Jones

AMERSFOORT (ANP) - Schilder Norbertus maakt van de huidige financiële nood een deugd om de prijs van zijn schilderijen op een ludieke manier vast te stellen. Hij koppelt de prijs van zijn schilderijen aan de index van de Dow Jones.

De kunstenaar neemt beursnotering van 10.000 punten als ijkpunt. Bij een notering van 8500, krijgt de koper een korting van 15 procent.

,,Ik ben helemaal klaar met het negatieve nieuws over de financiële crisis. Ik geloof heilig in een zonnige toekomst. Als de Dow naar 5000 punten zakt, verkoop ik mijn schilderijen gewoon voor de helft van de prijs.''

Norbertus heeft ongeveer dertig schilderijen in de verkoop, de meeste hangen in zijn atelier in Amersfoort, maar er hangen er ook een aantal bij galeries.

--------------------------------------------------------

logo - home 

Nor: Schilderij voor Librije

ZWOLLE BINNENSTAD - Kunstenaar Norbertus schildert en exposeert in de galerie van IQ Kunstuitleen aan het Grote Kerkplein 15.
Vorige week heeft Norbertus Jonnie en Thérèse Boer het schilderij 'De Nor' aangeboden, dat een plaatsje krijgt in het Spinhuis, de voormalige gevangenis. Het werk van Norbertus  is vrijdag's en zaterdag's van 12.00 tot 17.00 uur te zien in de expositieruimte aan het Grote Kerkplein (Ingang Lombardstraat). Het schilderij met de titel 'De Nor' stelt een gevangen joker voor die door een luikje in de deur zijn voedsel, kreeft, krijgt aangereikt. Het schilderij is gemaakt ter ere van de opening afgelopen zomer van Librije's Hotel in het Spinhuis, de voormalige gevangenis.


Overhandiging van schilderij "De Nor"

--------------------------------------------------------

 

St. Joseph onder 's hemels zegen

Door JANNES BIJLSMA


 

HOOGLANDERVEEN - De 341 leerlingen van de St. Josephschool in Hooglanderveen waren gisterochtend getuige van de inzegening van het nieuwe schoolgebouw aan het Disselplein.
Hiervoor besprenkelde pastor Pauw van de St. Josephparochie de vier hoeken van het gebouw met wijwater, iets wat nog maar zelden voorkomt in het aartsbisdom Utrecht.

,,Wat is dat, zegenen?'' vroeg een jongetje aan de pastor. ,,Zegenen is een goede wens uitspreken,'' gaf hij de leerlingen mee. ,,Zoals je mensen veel geluk kunt wensen als ze jarig zijn, wensen wij dit gebouw veel geluk, zodat het er fijn is om te leren, fijn is om te werken en fijn is voor de ouders om er te komen.''

De school kreeg twee cadeaus: een klok van de aannemer en een schilderij met een dorpsgezicht, gemaakt door Hoevelaker Norbertus. Nadat het werk was onthuld, stak er een enorm gejuich op van de leerlingen. ,,Zo te horen vinden jullie het mooi,'' zei de schilder.

Het gejoel deed de bouwgeluiden op de achtergrond helemaal verstommen. Het onderkomen voor de Hooglanderveense kinderen is dan wel in gebruik genomen, maar door het groot aantal aanmeldingen voor het nieuwe schooljaar, is besloten om er nog twee lokalen aan te bouwen. Pas in januari of februari is al het werk klaar.

--------------------------------------------------------

Inwijding en opening St. Josephschool
 

woensdag 3 september 2008
HOOGLANDERVEEN - Op 1 september is de St. Josephschool het nieuwe schooljaar gestart in het nieuwe gebouw aan het Disselplein in Hooglanderveen. Eindelijk mochten alle veertien klassen, komende van de locaties aan de Van Beeklaan en Van Tuijlstraat, samen op één plek het nieuwe schooljaar én het gebouw inwijden.Het schoolgebouw, gerealiseerd in opdracht van Ontwikkelingsbedrijf Vathorst (OBV) en gebouwd door aannemersbedrijf Herzinger en installateur Alfatech, is met vereende krachten - en met stevig doorwerken in de bouwvakantie - volgens planning opgeleverd aan de Stichting Katholiek Primair Basisonderwijs Amersfoort (KPOA). In de afgelopen week zijn de tafels en stoelen, boeken en al het andere lesmateriaal verhuisd naar het nieuwe onderkomen en hebben de leerkrachten de lokalen ingericht.
Vandaag, woensdag, 3 september, zal de katholieke basisschool door kerkelijke zegening ingewijd worden. Pastor H. Pauw van de St Josephparochie uit Hooglanderveen zal daartoe ter plekke een kleine dienst houden. Kunstenaar Norbertus uit Hoevelaken zal vervolgens het door hem geschilderde doek 'Zandweg tussen koren door' uit de serie 'Het Dorp' (Hooglanderveen) onthullen en aan de leerlingen uitleggen wat hij ermee heeft willen uitdrukken. Het doek wordt aangeboden door OBV en komt op een mooie plek bij de hoofdingang te hangen.

Door het grote aantal aanmeldingen voor de St. Josephschool is vlak voor de zomervakantie door KPOA besloten om het nieuwe gebouw meteen uit te breiden met nog twee extra lokalen en een speellokaal.

--------------------------------------------------------

Méditerranée op Hattems terras

door Olger Koopman. vrijdag 01 augustus 2008

Kunstschilder Norbertus uit Zwolle legt de laatste hand aan de wandschildering. foto Sacha Wunderink Kunstschilder Norbertus uit Zwolle legt de laatste hand aan de wandschildering. foto Sacha Wunderink

HATTEM - Restaurant De Gelderkamp in Hattem had altijd 'al iets' met kunst. Maar tot nu toe bleef het beperkt tot een schilderij of beeld van kunstuitleen IQ in Zwolle. Het project dat de eigenaren Esther en Edgar Hol zich nu op de hals hebben gehaald, is wel even andere koek.
Kunstschilder Norbertus uit Zwolle is namelijk al enkele weken druk op het terras met een wandschildering van Nachtwachtformaat: meer dan zeven meter.
"Het wordt echt prachtig", verkneukelt Edgar Hol zich nu al. "Het is een mediterraans tafereeltje: Franse straatjes enzo, in mooie warme kleuren."

Het idee ontstond volgens Hol tijdens het vernieuwen van het terras. "Op het terrein staat een grote schuur, met een loze wand richting terras. Ik ben gaan prakkiseren wat we daarmee zouden kunnen doen. Al snel kwam ik op een klassiek stukje graffiti uit." Hij vervolgt: "Ondanks het feit dat ik de kunstenaar ken, was het nogal een gok. We hebben alleen afgesproken wat de sfeer van het schilderij moest zijn, voor de rest had de kunstenaar de vrije hand. Toen Norbertus er net aan begonnen was, hield ik m'n hart vast. Nu zie ik dat het goed komt."
De hoosbuien van de afgelopen tijd dreigden nog spelbreker te worden. Uiteindelijk werd de vloek echter een zegen.
"De rode kleuren op de achtergrond, komen door die vele buien een beetje naar voren in het schilderij. En dat is perfect, want het heeft nu precies de oude verweerde sfeer die het hebben moet."

--------------------------------------------------------

Gij zult niet roken

Redactie - 31 juli 2008
 
LEIDSEBUURT - De thema-expostie 'Gij zult niet roken' is nog tot vrijdag 1 augustus te zien in café Eijlders, Korte Leidsedwarsstraat 47.
Het definitieve rookverbod was aanleiding om een aantal visies op roken te verzamelen en te exposeren in de horeca: in dit geval café Eijlders, een etablissement dat al vele jaren bekend staat om zijn maandelijkse exposities door een bont scala aan kunstenaars. Dit keer exposeren: Elsan Dijkgraaf, Anneke Pleiter, Norbertus en Floor Voerman (foto's).

--------------------------------------------------------

 

Gala-avond ter gelegenheid van 60 jarig bestaan Ronde Tafel Amersfoort nadert
 
maandag 7 april 2008
BERGKWARTIER - Nog even en het is zover. Op 11 april vindt vanaf 19.00 uur het gala plaats in het Kloosterhotel in Amersfoort. De Ronde Tafel Amersfoort organiseert het ter gelegenheid van het 60 jarig bestaan en om het goede doel, het Toon Hermans Huis Amersfoort te ondersteunen. 'Het belooft het fantastisch festijn te worden, waarbij jong en oud zich zullen vermaken', aldus Jeroen van Stigt, voorzitter van de lustrumcommissie.

Zo is er een 'walking dinner' waaraan verschillende toprestaurants en speciaalzaken uit Amersfoort en omstreken en leerlingen van het Kloosterhotel meewerken. Er zijn live optredens van Trijntje Oosterhuis, de Lou Roman Band, Arctic Quest en de Windy Cit
y Jazz band. Gedurende de avond zal host Harry Glotzbach een aantal keren de aandacht vragen. Onder andere voor de veiling met fraaie artikelen die ten behoeve van het Toon Hermans Huis Amersfoort worden geveild maar ook voor de loterij waarbij vliegticketvouchers en verwenarrangementen worden verloot. Alle beschikbare 400 kaarten zijn zo goed als uitverkocht.

Walking Dinner

Het Walking Dinner biedt gasten een culinaire fijnproeverij waaraan meewerken Het Bergpaviljoen Amersfoort, BRANCHE Amersfoort, Restaurant De Salentein Nijkerk, De Kaasspecialist (F. de Lange) Leusden, Het Kloosterhotel, Mercuurs Pattiserie en Delicatessen en Sushi Time Leusderweg, Amersfoort. Leerlingen van het Kloosterhotel zijn intensief bij de voorbereidingen en de uitvoering van het Walking Dinner betrokken. Op deze wijze wordt hen een waardevolle leerervaring geboden van een groots opgezette gala-avond en de samenwerking met Amersfoortse toprestaurateurs. De coördinatie van het Walking Dinner staat onder de deskundige leiding van het Bergpaviljoen te Amersfoort.

Veiling

Een gevarieerd pakket aan producten en diensten zal ter veiling worden aangeboden. Er is voor ieder wat wils. Van een professioneel theatergezelschap thuis of op kantoor, een middagje Feyenoord als speciale VIP-gast, een time management training voor 12 personen tot een schilderij van
kunstenaar Gert van Reenen op de avond zelf gemaakt.

Ook zal het schilderij 'Hommage aan Toon Tieland' van de hand van de Amersfoortse kunstschilder Norbertus geveild worden. Het schilderij werd ruim een jaar voor het overlijden van Toon Tieland geschilderd door Norbertus als eerbetoon aan de grondlegger van de stroming die gekenmerkt wordt als de “Amersfoortse School".Daarnaast een fraaie Leerdam Unica en twee items die hoofdsponsor Rabobank ter beschikking heeft gesteld. Een gesigneerd shirt van oud Rabowielrenner Erik Dekker en de DVD 'Goud' van het Nederlands dames hockeyteam, gesigneerd door international en boegbeeld van de Rabobank Fatima Moreira de Melo. De opbrengst van de veiling komt volledig ten goede aan het Toon Hermans Huis Amersfoort. Voor een impressie van alle te veilen items, zie 'veiling' op
www.lustrumbal.nl.

Swingende live optredens

Niemand minder dan Trijntje Oosterhuis verzorgt een swingend live optreden in de Heineken ballroom. Hier kunnen degenen die met de voeten van de vloer willen zich uitleven. Want ook de Lou Roman Band en Arctic Quest zullen de gasten vermaken. In het Rabobank Jazz café zal in een rustige ambiance de Windy City Jazz band mede voor de sfeer zorgen.

Loterij

Gasten van het gala maken tegen inlevering van hun visitekaartje bij binnenkomst kans op vliegticketvouchers naar een bruisende Europese stad, aangeboden door Free2Fly. Maar ook verwenarrangementen bestaande uit een diner/overnachting/ontbijt voor twee personen in BRANCHE Amersfoort. De verloting van deze prijzen worden aan het einde van de avond bekendgemaakt.

--------------------------------------------------------

Netwerken tussen de kunst

De Peperbus   03 mrt 2008
 
Ivo en Marc de Lange van IQ Kunstuitleen hebben een nieuw initiatief: netwerken tussen kunst. Het tweetal is voornemens om daarmee in april te starten. ”Onze formule is heel simpel. Per netwerkbijeenkomst nodigen we zo’n 35 klanten van IQ uit in ons pand aan de Marsweg 42 in Zwolle. Deze 35 klanten mogen op hun beurt zelf vijf relaties uitnodigen. Op die manier krijgen we een interessante groep en voegen we een aantal ideale netwerkbijeenkomsten toe in Zwolle,” vertelt Marc de Lange enthousiast. Marc noemt ook de locatie ideaal omdat de showroom van IQ met kleurrijke kunst en sfeerverlichting gezellig is ingericht én omdat de genodigden gemakkelijk en gratis kunnen parkeren bij het pand van IQ Kunstuitleen. De bedoeling is dat de netwerkbijeenkomsten beginnen om 17.00 uur en duren tot ongeveer 19.30 uur. De genodigden worden verwelkomd tussen de kunstwerken van o.a. Pieter Vermeulen, Herman Brood, Ronald Westerhuis, Frits van Eeden, Juhani Palmu, Antonio Poioumen, Norbertus, Peter Meijer en Ronald Boonacker. Tijdens elke bijeenkomst zal één van de bekende kunstenaars in het kort iets vertellen over zijn of haar werk.Tijdens de eerste bijeenkomst verzorgt Remco van der Loo van Topinzet.nl een demonstratie op het gebied van bedrijfsmassage. Restaurant De Gelderkamp uit Hattem verzorgt de inwendige mens met drankjes en een culinaire verrassing. ”En als één van de genodigden zich geroepen voelt om op de zeepkist te gaan staan dan kan dat,” vertelt Marc de Lange. Ivo en zoon Marc hopen op deze manier een nieuw, stevig en doeltreffend netwerk op te zetten. ”We hebben de overtuiging dat dit zomaar lukt. Samen met onze klanten kunnen we op die manier met ons allen een aantal nieuwe relaties opdoen,” zegt Marc. Ivo en Marc de Lange voelen zich maatschappelijk zéér betrokken bij alles wat zich in Zwolle afspeelt. IQ Kunstuitleen heeft zich het lot aangetrokken van het Dierenasiel Zwolle, dat meer financiële armslag nodig heeft. Binnenkort organiseert IQ daarom een optreden met Cuby and The Blizzards in de showroom van IQ. Een aantal potentiële sponsoren wordt uitgenodigd voor dit benefietoptreden.

--------------------------------------------------------

Speciaal kunstwerk voor het Soesterkwartier
 
dinsdag 22 januari 2008
SOESTERKWARTIER - Onder overweldigende belangstelling heeft wethouder Arriën Kruyt (PvdA) afgelopen zaterdag een speciaal kunstwerk onthuld. Zaterdagmiddag is het kunstwerk 'Het Soesterkwartier' onthuld. Na de onthulling, verraste Norbertus de vrijwilligers van het Wijkmuseum met een grote gift. Norbertus laat een beperkte oplage van 50 drukken maken van het kunstwerk.Daardoor kan iedereen die het Soesterkwartier een warm hart toedraagt, genieten van dit kunstwerk. Norbertus heeft de mensen van het wijkmuseum toestemming gegeven om deze drukken te verkopen. Deze drukken mogen verkocht worden voor € 75,- per stuk. Van de opbrengst komt € 25,- ten goede aan het wijkmuseum.
Met dit kunstwerk en met deze gift aan het wijkmuseum maakt het wijkmuseum in 2008 een vliegende start.

 

--------------------------------------------------------

Speciaal kunstwerk voor het Soesterkwartier    

Op verzoek van raadslid Dico Kuiper werkt de Amersfoortse kunstenaar Norbertus aan een speciaal kunstwerk. Een kunstwerk over het Soesterkwartier. Dit kunstwerk wordt zaterdag 19 januari onthuld in de wijkwinkel. Daarna geeft Kuiper het kunstwerk voor twee jaar in bruikleen aan het wijkmuseum Soesterkwartier in oprichting.

zaterdag, 12 januari 2008

PvdA Raadslid Dico Kuiper zegt hierover: “Onlangs leerde ik de Amersfoortse kunstenaar Norbertus kennen. Met name de landschappen van deze geboren en getogen Amersfoorter spreken mij zeer aan. Heel Amersfoorts. Heel toegankelijk en oorspronkelijk. In de serie 'Het Dorp' herken ik de Amersfoortse School van Toon Tieland. De vrolijke uitstraling en fel contrasterend gekleurde landschappen met verticale lichtbundels zijn prachtig.”
Enkele voorbeelden van schilderijen van Norbertus. Zie ook zijn website: www.norbertus.eu.
Over de kunstwerken van Norbertus zegt Kuiper: “Zijn serie landschappen rond het dorp inspireerde mij ook nog eens extra. Omdat ik in het grootste dorp van Amersfoort woon; het Soesterkwartier. Daarom heb ik Norbertus gevraagd om voor mij persoonlijk een op het Soesterkwartier geïnspireerd kunstwerk te maken. Van het kunstwerk heb ik al een glimp op mogen vangen. Dit kunstwerk is te mooi om direct bij mij in de kamer te hangen. Daarom geef ik het kunstwerk voor twee jaar in bruikleen aan het Wijkmuseum Soesterkwartier in oprichting. De officiële onthulling volgt volgende week in de wijkwinkel van het Soesterkwartier.”
Zie voor meer informatie: www.dicokuiper.nl.
Dico Kuiper
Raadslid PvdA Amersfoort
06 2442 1722

--------------------------------------------------------

Expositie in Restaurant Kronenburg

dinsdag 11 december 2007

BERGKWARTIER - Norbertus exposeert tot eind februari met schilderijen in Restaurant Kronenburg, Snouckaertlaan 30 in Amersfoort. Hij maakt Modern Dutch landscapes, huizen, bomen, figuren, fel van kleur, beschenen door zon of maan. Hij heeft echter verschillende stijlen in huis, een klassiek stilleven en een surrealistisch ontwerp horen ook bij zijn werk. Evenals een sigaar van het merk Cohiba, een onbetaalbare Cubaanse topsigaar. Die sigaar en onder meer een 'Landschap met kerkje', 'Malend' en 'Tulpen in vaas' heeft Norbertus origineel en met veel gevoel voor vorm en kleur geschilderd. Het is vooral vrolijke kunst die Norbertus ons in Kronenburg laat zien.
 

  --------------------------------------------------------
 

Eten en schilderijen kopen voor het goede doel

maandag 26 november 2007
BINNENSTAD - Artifish en Inge B en Anne-Marie van der Lee organiseren 'It's Time to mix a match'. Amersfoorter
s krijgen de unieke kans om op donderdag 29 november voor Sinterklaas te spelen. Iedereen is van harte uitgenodigd voor het 1voor1 diner in restaurant De La Rosa aan de Krommestraat 60.
Bezoekers kunnen die avond Sinterklaas zijn voor een in nood verkerend medemens (financieel/emotioneel/dakloos/asielzoekend etcetera).
In het restaurant hangen diverse schilderijen van de Amersfoortse kunstenaar Norbertus en beelden van kunstenares Mary Treu die deze avond te koop zijn. Een gedeelte van de opbrengst van het diner en de aanschafprijs van een kunstwerk komt ten goede aan kliniekkoks te Amersfoort.
Daarnaast stelt ING Bank een aantal kunstboeken en een aantal kunstwerken ter beschikking, waarvan de opbrengst het goede doel toekomt.
Gezien het beperkte aantal plaatsen en de animo voor deze avond wordt belangstellenden aangeraden per e-mail te reserveren en de kosten voor het diner(2x) te boeken. Vipdiner € 100,- per persoon (inclusief wijnarrangement) aan de viptafel, diner € 75,- per persoon (inclusief wijnarrangement).
 

--------------------------------------------------------

Schilderijen van Norbertus

zaterdag 21 juli 2007

BINNENSTAD - Ze prijken in de etalage: Modern Dutch Landscapes. Huizen, bomen, figuren, fel van kleur, vaak beschenen door zon of maan, rangschikte Norbertus uit de losse pols op grote doeken tot een levendig tafereel. Norbertus werkt met acryl op linnen en geeft zijn composities titels als 'Silence', 'Amazing' en 'Country Living' mee.

door Ellen de JongNorbertus spreek ik in het atelier van zijn goede vriend de kunstschilder Gert van Reenen waar hij ook mag schilderen. Zijn stijl kan je naïef-figuratief noemen, ,,maar het wordt wel steeds abstracter. Er zitten geen raampjes en deurtjes meer in de huisjes. En zelfs huisjes ontbreken op mijn doek dat daar op de ezel staat. Vanaf het begin gaat het mij om de kleurcombinaties en de vlakken en ik vind het dan het mooiste om die kleuren te combineren die eigenlijk niet kunnen. Als je maar één ding fout doet klopt het niet meer, die uitdaging wil ik aangaan. Ik zal je straks een schilderij laten zien met kleurencombinaties waarvan je denkt: o, als dat iets anders in elkaar had gezeten had het niet gekund en toch is het een mooi doek." Later zag ik z'n 'Delfts Blauw' zoals hij het noemde. Een landschap met veel geel, rood en groen en huizen in twee soorten blauw. De zon of de maan, ,,je mag zelf kiezen", maakte het idyllische plaatje af. ,,Dat vind ik het spannendste om te doen, ik kies niet de gemakkelijkste weg. Als je in twee of drie kleuren een schilderij opbouwt loop je weinig risico. Ik gebruik alle kleuren die je maar kan bedenken. Van tevoren teken ik niets en bedenk ook niet wat ik ga doen, het gebeurt gewoon."
Norbertus schildert al zo'n 35 jaar, maar sinds een kleine drie jaar fulltime. ,,Ik wil daar de tweede helft van mijn leven mee bezig zijn." Norbertus verkoopt uitstekend en heeft ook veel opdrachten. Zo gaat hij binnenkort onder meer naar Schotland om daar landschappen te schilderen. Wellicht en dat staat op zijn verlanglijstje kan hij later dat werk bij een drankzaak als Van Wees met zijn mooie whisky's tentoonstellen.
,,Mijn handicap is dat ik veel verschillende stijlen in huis heb, een klassiek stilleven en een surrealistisch ontwerp hoort ook bij mijn werk. Maar naar buiten toe houd ik me aan de onderwerpen waar ik nu mee bezig ben, omdat ik rekening houd met de markt, die begrijpen moet waar ik mee bezig ben. Bovendien is het fijn om te maken en het is nog populair ook."
Hoewel Norbertus zijn lijn houdt maakte hij voor de mooie sigarenwinkel Hajenius in Amsterdam wel zeventien grote doeken met afbeeldingen van diverse sigaren: ,,Ik schilderde ooit eens voor de grap een sigaar van het merk Cohiba, een onbetaalbare Cubaanse topsigaar die ik vroeger wel eens rookte. Dat is heel ander werk zonder die uitbundige kleuren, maar dat is ook een kant van me."
 

--------------------------------------------------------

Veiling levert 80.000,- op voor Museum Flehite
zondag 3 juni 2007

AMERSFOORT - De belangstelling voor de veiling die zaterdag werd gehouden in het Berghotel was groot. Veilingmeester Jan Pieter Glerum veilde er honderd kunstwerken. De opbrengst van € 80.000,- is bestemd voor de schoonmaak van de historische en culturele collectie van Museum Flehite.

De kopers behoorden grotendeels tot de club van 1000: 1000 Amersfoorters die ijveren voor de heropening van Museum Flehite. De club van 1000 is samengesteld uit kunstminnende, historisch geïnteresseerde Amersfoorters. De belangstelling van de kopers ging onder meer uit naar het werk van Sander van Mil (Boer zoekt koe), Armando, Annemieke Alberts, Theo van der Hoeven, Gerda Kalmann, Ayuk Kuperus, Norbertus, Quraish, Marijke Vijfhuizen en Juane H. Xue. Na afloop van de veiling bood de directeur van Museum Flehite een buffet aan de kunstenaars aan.

--------------------------------------------------------

Benefietveiling voor Museum Flehite

Zaterdag 2 juni, 16.00 uur, Berghotel Amersfoort

Op 16 maart werd bekend dat de collectie van het Amersfoortse Museum Flehite is besmet met asbestdeeltjes. Op 7 mei is gestart met de schoonmaak die wekenlang gaat duren. De kosten van deze grootschalige schoonmaak bedragen circa € 200.000. Na de schoonmaak kan worden begonnen met asbestverwijdering/sloop, renovatie en herinrichting. Hiermee zal nog een jaar gemoeid zijn.

63 kunstenaars hebben belangeloos kunstwerken gedoneerd ten behoeve van een benefietveiling. De opbrengst van de veiling is bestemd voor de schoonmaak van de historische en culturele collectie in Museum Flehite.

De kunstwerken worden per opbod geveild op zaterdag 2 juni, vanaf 16.00 uur in het Berghotel. De veiling staat onder de bezielende leiding van veilingmeester Jan Pieter Glerum.

Er is werk te koop van de volgende kunstenaars:
Adriana Nichting, André Wilbers, Annemiek van Bedem, Annemieke Alberts, Armando, Ayuk Kuperus, Bert Brouwer, Bob Negrijn, Caroline Eier, Caroline Sterkman, Chris Nauta, Cornelia Nauta, Conny Meslier, Elisabeth Karstens, Ellen Faber, Emile van der Kruk, Engelbert L’Hoëst, Floris Schrijver, Frank van Westendorp, Gerda Kalmann, Gert van Reenen, Hanna Salonen, Hannah van Zweden, Hans van Horck, Hennie Schrijver, Inez de Heer Kloots, Irma Mulder, Jaap Hettinga, Jan Ros, Johan Jansen, Joke Rijneveen, Jolanda Meulendijks, Juane Hui Xue, Kees Verwey, Klaasje de Graaf, Knikov, Krijnie Beijen, Louise de Vries Lentsch, Madelon Revermann, Malou de Wijs, Mardoe Painter, Marijke Vijfhuizen, Marisja Smit, Mary Treu, Maugosia Sycz, Michiel Jansen, Norbertus, Philip Knipscheer, Piet Schopping, Qassim, Quraish, Reina Weijer, Ria Roelofs, Ron Jagers, Sally Pittman, Sander van Mil, Steef Duyst, Thea Figee, Theo van Delft, Theo van der Hoeven, Thijs Trompert, Trudi Willenborg, Wilma Luigjes

Er is een veilingboekje verkrijgbaar voor € 5,- in De Zonnehof en voorafgaand aan de veiling in het Berghotel. De boekjes gelden als toegangsbewijs tot de veiling voor 1 persoon.

Met dank aan allen die belangeloos deze benefietveiling mogelijk maken: de kunstenaars die werk beschikbaar hebben gesteld, Jan Pieter Glerum, Berghotel Amersfoort, Iepe Leeman (fotografie kunstwerken), Ron Jagers (vormgeving veilingboekje), Pot Verhuizing & Logistiek (transport), Bus (sokkels).
 

--------------------------------------------------------
 

Norbertus  :: Saatchi Online - Show your art to the world


From the day Norbertus could pick up a pencil he drew and painted. Largely self-taught Norbertus has mastered unique pain.
Lees hier verder

-----------------------------------------------------------------------------